02/01/2020
4782

Yaz Otu Tohumu Fiyatı

Yaz Otu Tohumu Fiyatı

Yaz Otu tohumu fiyatı firmamızda 2020 yılında 50 TL civarında satılacaktır. Döviz kurlarında bir yükselme olursa yaz otu tohumu fiyatları artış gösterecektir.

Yaz otunu ülkemize Torunoğlu Tohumculuk kazandırmıştır. 2008 yılında yaz otu tohumunun numunesi yurt getirtilip denenmiştir. Yapılan denemeler başarılı olunca Rooiberg yaz otu tohumunun tescili yapılıp ülkemize kazandırmış bulunmaktayız.

Yaz otu kavramını Teff grass için ilk kez 2008 yılında firma sahibi Cengiz Torun tarafından kullanılmıştır.
Yaz otu iki çeşittir; Tahıl tipi yaz otu ve Ot tipi yaz otu.

Tahıl tipi yaz otu: Ülkemizde bazı fırsatçılar tarafından tahıl tipi teff ve teff zayıflama çayı piyasaya sürülmüştür. OECD belgesi olmayan yaz otu adı altında satılan tahıl tipi teffi çiftçilerimizin kendi menfaatleri için almamaları gerekmektedir. Tahıl olarak ve zayıflama çayı olarak kullanılır.

Ot tipi Yaz otu dekara ne kadar ekilir? Çiftçilerimizin ilk merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Yaz otu tohumu dekara 1 kg ekilir. Yaz otu ekim zamanı Nisan 15’ten Ağustos ayına kadardır. Yaz boyu 3-4 kez rahatlıkla biçim yapılır. Her biçimde 1 ton kutu ot, 3 ton yeşil ot verir. Besleyici özelliği çok yüksektir. Yeşilinde % 15-20 ham protein, kurusunda % 9-14  ham protein vardır.
Tüm Türkiye’de problemsiz yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Yaz otuyla yaz aylarında yeşil ot sorunu kökten çözülmektedir. Yaz otunun toksik özelliği yoktur. Nitrit birikimi olmaz o nedenle atlara güvenle yedirilir. Hayvanlarda sancı, gaz ve şişkinliğe sebebiyet vermez. Kuru ve yeşil otu çok kalitelidir. Hayvanlar tarafından severek tüketilir. Yaz otunun hem birinci ürün olarak hem de ikinci ürün olarak ekimi yapılabilir. Yaz otu bitki yapısı ve özellikleri bakımından Rodos otuna benzemektedir.


Yaz otu (Teff grass) ve Rodos otunun kıyaslaması:

Yaz Otu (Teff grass)

Rodos Otu

Tek yıllıktır

3-5 yıllıktır

Dekara 1 kg ekilir

Dekara 500-750 gr ekilir

Yaz bitkisidir

Yaz bitkisidir

Otlatmaya uygundur

Otlatmaya uygundur

Kurusunda %9-14 ham protein

Kurusunda %11 ham protein

3-4 defa biçilir

3-5 defa biçilir

Latince ismi: Eragrostis Tef

Latince ismi: Chloris Gayana Kunth