12/12/2019
11140

Reygras Özellikleri

Reygras özellikleri açısından  en hızlı büyüyen tek yıllık otlardan biridir. Hızlı bir mera ve biçim tesisi oluşturur. Tek başına ekilebildiği gibi tek yıllık yüksek boy yapan trifolium çeşitleriyle de karışık ekilir. Buna italian ryegrass mix denmektedir. Bu karışımda italian ryegrass oranı %75  trifolium oranı %25 dir. İtalian ryegrass sert iklim koşullarına dayanıklıdır. Sonbaharda erken ekildiğinde 1-2 biçim, baharda da 3-4 biçim alınır. İlkbaharda çok hızlı bir büyüme ivmesi ortaya koyar.

Reygras özelliklerinin başında  yüksek enerji ve protein taşıması gelir. Hem slaj hem kuru ot,hem günlük yeşil biçip yedirme hem de otlatma şeklinde değerlendirilir. İtalian ryegrass tohumları ılıman havalarda 1 haftada çimlenip toprak yüzeyine çıkar. Optimum koşullarda 35-45 gün aralığında biçime gelir. Biçimlerden sonra her 20 günde bir biçime gelir. Otlatmaya ve çiğnenmeye çok dayanıklıdır.

Amerikada yapılan araştırmalarda  alfalfa(yonca) italian ryegrass birlikte  ekiminde yoncanın verimini ciddi şekilde artırdığı tesbit edilmiştir. Bu karışık ekimde  oran italian ryegrass 2/3 alfalfa şeklindedir. İtalian ryegrass aynı zamanda yeşil gübre olarakda kullanılmaktadır.

İtalian ryegrass otunda yüksek şeker içeriği vardır. Şekerli bir tada sahiptir. O nedenle atlar ve tüm hayvanlar olağan üstü bir iştahla yerler. Amerika Birleşik devletlerinde italian ryegrass erezyon önleyiçi ve toprak tutucu olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca yabani otları baskılamada ve kışın ot üretmede yaygın kullanılmaktadır.

İtalian ryegrassın türkçesi italyan çimi, latincesi lolium multiflorumdur. İtalian ryegrass otunun diploid ve tetraploid çeşitleri vardır. Tetraploid şekli diploide göre soğuklara daha dayanıklıdır. Tetraploid daha geniş yapraklı ve daha yüksek verimlidir. 

Reygras otu pas hastalığına dayanıklıdır. Reygras otundan dekerdan 15 ton yeşil,4 tona kadar kuru ot hasat edilir.Hekterdan 40 ton kuru,150 ton yeşil ot biçilir toplam sezon boyunca. Reygras otu dünya genelinde mera tohumu bileşenlerinin önemlilerindendir. Reygras otunda toksitite özelliği yoktur. Yeşil ve kuru ot potansiyeli çok yüksektir.

Reygras otunda sulama
Reygras yem bitkisi bol yağışlı iklimleri ve sık sulamayı çok sever. Aşırı yağışlardan etkilenmez.

Reygras otu gübreleme
Reygras tohumu ekimi yapılırken dekera 20 kg 20-20 toprak gübresi atılır. Yeşil aksamına dekera 15-20 kg üre atılır.Ayrıca deniz yosunu,hümik asit ve yaprak gübreleride verilir.

Reygras otu kaç defa biçilir.
Reyugras otu sulu tarlada 6 keze kadar, kuru tarlada 3 keze kadar biçilir.

Reygras otu faydaları
Reygrasın faydalarının başında yem,mısır slajı, saman ve diğer kaba yemlerin tüketiminden çok fazla tasarruf yaptırır. Hayvanları dengeli besler.Yüksek süt ve besi artışı sağlar.

Reygras otu nasıl yetiştirilir
Aynı buğday tahılında olduğu gibi yetiştiriciliği yapılır. Reygras yetiştiriciliği güç değildir.

Reygras otu fiyatı
Slaj ve kuru balya otu fiyatı belli olmuştur.Rulo slaj ton fiyatı 380-460 tl arasında satılmıştır. Reygras kuru otunun ton fiyatı yonca kuru ot balya fiyatına satılmaktadır.

Reygras tohum fiyatı
Reygras otu tohumu fiyatı, ülkemize reygras tohumunu 25 yıl öncesinden beri yerleştirip Torunoğlu Tohumculuk reygras tohum fiyatını her zaman çiftcileri kollayacçak ucuzlukta satmaktadır.

Reygras nedir
Reygras otu tek yıllık buğdaygilllerden serin mevsim yem bitkisidir. Hayvancılık için elzem bir kaba yem bitkisidir.

Reygras biçimi
Reygras biçimi enria ot biçme makinası, tamburlu ot biçme makinası, ot slaj makinası,tırpan ve orakla yapılır.

Reygras otu ne zaman biçilir.
Reygras otu 35 - 40 cm boya ulaştığında biçime gelmiş demektir.

Reygras otu ne zaman ekilir
Sonbahar başından ihtibaren yıl sonuna kadar bölgelere göre ekilir.

Reygras otu hakkında bilgi
Reygras otu olmadan kısaca  hayvancılıkdan  yeteri kadar kar elde edilemez. Ucuz besi ve süt hayvancılığı için reygras ekimi bir mecburiyettir.

Reygras otu besin besin değeri
Reygras otu yeşilinde % 22 ve üzerinde ham protein,rulo slajında yarı soldurulmuş  halde % 19.2 ham protein vardır.